LusFri.nu
 Problem med huvudlöss i familjen ? Lösningen finns här...
Bli kvitt löss och lusägg
Hem
Om NitFree
Köp Nitfree
Om huvudlöss
Om Lusfri Återförsäljare

  Varför NitFree?

  Luskamma viktigt

  Unik design

  Instruktioner

  Våra kunder

  Frågor och svar

  Media

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 

Frågor och svar om NitFree

Här kan du läsa vilka frågor vi fått om NitFree. Har du en fråga? Maila till oss på info@lusfri.nu.

 

1. Hjälper verkligen NitFree utan att man behöver schamponera eller behandla på annat sätt?

2. Hur vet jag att det är ett lusägg som jag har hittat?

3. Jag tycker att det är svårt att kamma med NitFree.  Finns det ett sätt att göra kamningen lättare?

4. Jag hittade en lus i mitt barns hår, måste alla i familjen kammas?

5. Jag har en 10 månader gammal tjej som har mycket hår, kan jag kamma henne med NitFree?

6. Mina barn tycker att det är jobbigt att kamma och att det gör ont. Vad ska jag göra?

7. Vi har en NitFree luskam, kan vi använda den till alla i familjen?

8. Hur steriliserar jag NitFree luskam?

9. Tål gummiremsorna på NitFree att kokas länge i kastrull?

10. Jag har en dotter med mycket långt hår, skadas håret av att kammas med NitFree?

11. Kan man kamma  afrikanskt  eller hårt lockigt hår med NitFree?

 

 

Hjälper verkligen NitFree utan att man behöver schamponera eller behandla på annat sätt?

Jag hittade information på nätet om NitFree luskammen, och skulle vara intresserad att prova den. Hjälper den faktiskt utan att man behöver schamponera eller behandla på annat sätt? Just nu är det luskampanj på gång i skolan och dagis, och om det här fungerar så skulle det vara bra att sprida information om den här kammen. De har tänkt att alla skulle tvätta med lusschampo, smittad eller inte, för att bli av med lössen, och det kan ju inte vara bra. Överallt står det ju att man inte ska tvätta i onödan för att undvika att få resistenta stammar. Men med den här kammen skulle ju det undvikas.

Svar:

Det går alldeles utmärkt att bara använda NitFree för att behandla huvudlöss. Det som är viktigt är att man följer instruktionerna om hur man ska använda kammen, och verkligen kammar noggrant så att man kammar ut alla löss och ägg. Att kamma med NitFree regelbundet är också bra i förebyggande syfte, för att upptäcka problem tidigt. Det verkar tveksamt att behandla alla oavsett om de är drabbade eller ej med lusschampo. Rekommendationerna i Sverige är i alla fall att man inte ska behandla i onödan med starka kemiska preparat då det finns risk för resistens hos huvudlössen.

Hur vet jag att det är ett lusägg som jag har hittat?

Svar:

Lusäggen är bruna eller gulvita och liknar små vattendroppar. Gnetterna sitter fast på hårstråna nära hårbotten med ett limliknande sekret som gör att de är mycket svåra att kamma ut. Tänk på att lusäggen är väldigt små och det kan vara svårt att avgöra om det kammen drar med sig är ägg eller bara smuts. Om du använder NitFree har äggen alltid en liten "svans" eller "en tråd" vid ena änden. Det är limsekretet som följer med när äggen avlägsnas med mikrokanalerna på kamtänderna. När man provat att kamma ett tag blir det lättare att se om det som kammen för med sig är en lus, ett lusägg eller bara smuts.

Kläckta ägg ser ljusare ut än okläckta ägg.  Hittar man endast mörka ägg, har man haft smittan mindre än 7-10 dagar (motsvarar ungefär den tid det tar för ett lusägg att kläckas). Hittar man däremot vita (tomma) äggskal betyder det att man haft löss längre än 10 dagar och nya löss har hunnit kläckas. Om du hittar många tomma skal betyder det att du måste kamma ut flera löss än om du bara hittat mörka (okläckta) lusägg. Det är bra att kunna uppskatta ungefär hur länge man har haft smittan - det gör det enklare att spåra hur du fick lössen. T.ex. om du endast hittade mörka ägg har du förmodligen blivit smittad den senaste veckan: vem träffade ni under senaste veckan? Glöm inte att informera andra om att du blivit smittad så att de också kan undersöka om de drabbats (annars är det lätt att lössen "går rundgång" bland vänner och bekanta.

Jag tycker att det är svårt att kamma med NitFree.  Finns det ett sätt att göra kamningen lättare?

Svar:

Vissa personer kan uppleva att det är svårt att kamma med NitFree. Det gäller att hitta den rätta kamningstekniken. Vissa tycker att det är svårt att kamma med NitFree på grund av att avståndet mellan kamtänderna är så tätt. Det räfflade mikrokanaler gör också att viss motstånd uppstår när man kammar. Det är viktigt att förstå att det just dessa egenskaper som gör NitFree mycket effektiv för att få bort alla löss och gnetter (lusägg).  Utan dem hade man inte kunnat avlägsna lusäggen från håret.  När man kammar med NitFree ska man först reda ut håret från alla tovor med en vanlig kam eller borste. Ett tips är att använda spraybalsam för att det ska bli lättare att reda ut håret.

Dela in håret i sektioner och kamma en sektion i taget. Det är viktigt att man inte tar mer hår än vad man tycker är lätt att hantera. Har man tjockt hår eller är håröm är det bättre att ta lite mindre hår. Har man tunt fint hår kan man ta mer hår. Det gäller att hitta vad som passar bäst för varje person. Börja kamma varje sektion så nära hårbotten som möjligt, det är där alla nya ägg läggs. Håret ska inte vara torrt eller blött, utan lätt fuktigt. Du kan fukta håret med spraybalsam eller genom att doppa NitFree i ett glas vatten då och då. Om håret är lätt fuktigt gör det att det bildas mindre statisk elektricitet vid kamningen. Den statiska elektriciteten kan göra att man upplever att "det drar" i håret.

Ett annat tips är att dra med ena handen längs med håret efter kammen. Det motverkar att håret spretar ut på grund av den statiska elektriciteten. 

Jag hittade en lus i mitt barns hår, måste alla i familjen kammas?

Svar:

Ja, har du hittat löss hos en familjemedlem, ska ni undersöka alla i familjen med NitFree. Då vet ni om det är fler som är drabbade eller om bara en person hunnit bli smittad.  Det är lätt att missa att man har löss om man bara hunnit få en lus i håret, framförallt för att ibland inte ens hunnit börja klia. Om du kammar med NitFree kan du få bort de enstaka ägg som en enda lus börjat lägga, och på det sättet få bort problemet ganska snabbt. Har den som drabbats inte hunnit smitta fler familjemedlemmar, är det bra att få bort lössen så snabbt som möjligt hos den som drabbats, helst genom att kamma noga två gånger per dag under ett par dagar. Det är bra att kolla resten av familjen och kamma varje familjemedlem en gång per dag under ett par dagar för att vara säker på att de fortfarande inte blivit smittade ("att du inte hade löss i måndags är ingen garanti för att du inte fått en lus i tisdags, om det är en i familjen som har löss...").

Jag har en 10 månader gammal tjej som har mycket hår, kan jag kamma henne med NitFree?

Svar:

NitFree kan användas av alla personer som har hår :). Det finns ingen åldersgräns, eftersom kamning är ett naturligt mekaniskt alternativ att få bort löss och lusägg, och NitFree hjälper dig att upptäcka problemet i ett tidigt skede. Om du ska kamma små barn, ska du vara noga med att reda ut håret från alla tovor innan du börjar kamma med NitFree. Använda gärna spraybalsam, och ha håret lätt fuktigt när du kammar. På så sätt bildas det mindre statiskt elektricitet och det upplevs lättare att kamma. Kamma små sektioner av håret i taget, och ta bara så mycket hår som du tycker är lätt att hantera. Börja kamma varje sektion så nära hårbotten som möjligt, det är där alla nya ägg läggs.

Mina barn tycker att det är jobbigt att kamma och att det gör ont. Vad ska jag göra?

Svar:

Det är inte alltid lätt att få barnen att gå med på att luskammas. Tänk på att försöka att underlätta kamningen så mycket som möjligt, se svaret till frågan om hur man gör det lättare att kamma med NitFree.

Sen är det bra att göra luskamning till något "mer än bara luskammning". Försök att göra kamningstunden till en "mysig" ritual, där ni får tillfälle att ha nära kontakt. Sätt barnen bekvämt framför en bra TV program, eller varför inte göra det till en sagostund.  De flesta gillar att bli ompysslade, och alla vet vi hur skönt det kan vara att ha någon som pysslar om en i håret (så länge man inte drar i håret förstås!). Se till att det blir lätt att kamma, använd spraybalsam, och ha håret lätt fuktigt. Be barnet att byta ställning då och då, inget är roligt om man har ont i  nacken! Sitt vid soffan och ha barnet framför dig (i soffan eller sittande på golvet). Om man vill kamma sidorna, kan barnet ligga på soffan och ha huvudet vilande på ditt knä. Hitta det sättet som passar er bäst, då blir det lättare att införa rutinen.

Vi har en NitFree luskam, kan vi använda den till alla i familjen?

Svar:

Ja. NitFree luskam är gjord i rosttfri stål och går att steriliseras efter användning. På det sättet kan man lugnt använda kammen till flera familjemedlemmar om man vill, utan risk för vidare smittospridning.  Det är viktigt att alltid sterilisera kammen efter varje person som kammas och har löss, innan en ny person kammas. Se vidare under frågan om hur man steriliserar NitFree luskam.

Hur steriliserar jag NitFree luskam?

Svar:

NitFree är gjord i rostfritt stål och behåller både sitt utseende och form även vid långvarig användning då kammen är precisionsutformad med laserteknologi. Kammen rostar inte och tål att exponeras för de starka kemikalier som finns i många lusmedel (om man vill använda sådana med NitFree). Kammen kan steriliseras genom kokning i 1 minut efter varje användning. Det enklaste sättet är att koka upp vatten i en kastrull, och när vattnet kokar lägga i NitFree och sen ställa kastrullen åt sidan. Steriliseringen motverkar vidare spridning av lössen, och gör det möjligt för alla i familjen att använda samma kam.

Tål gummiremsorna på NitFree att kokas länge i kastrull?

Svar:

Liksom många andra barnprodukter gjorda i gummi tål NitFrees gummiremsor, som är till för att ge ett bättre grepp, också att kokas en kort stund i vatten när kammen steriliseras (1 minut i kokande vatten räcker för att kammen ska steriliseras).

Det viktiga är att man inte glömmer kastrullen med NitFree i kokandes på hög värme på spisen under en längre tid. Då kan gummit skadas, men kammen går fortfarande att använda.

Jag har en dotter med mycket långt hår, skadas håret av att kammas med NitFree?

Svar:

Har du långt hår tänk på att:

Kamma mindre sektioner av håret i taget. Håret ska vara fritt från tovor, kamma ordentligt med en vanlig kam innan du börjar kamma med NitFree. Håret ska inte vara torrt  eller blött, utan lätt fuktigt.  Du kan fukta håret med spraybalsam eller genom att doppa NitFree i ett glas vatten då och då. Att håret är lätt fuktigt gör att det bildas mindre statist elektricitet vid kamningen. Det är den statiska elektriciteten som kan göra att man upplever att håret "slits". 

Det är viktigt att man inte tar mer hår i taget än man kan hantera lätt. Börja kamma varje sektion så nära hårbotten som möjligt, det är där alla nya ägg läggs.

Ett annat tips är att dra med ena handen längs med håret efter kammen. Det motverkar också att håret spritter ut av den statiska elektriciteten.  Kamma lugnt och stadigt och undvik hastiga rörelser.

Kan man kamma afrikanskt eller hårt lockigt hår med NitFree?

Svar:

Ja, det går att kamma hårt lockigt eller afrikanskt hår med NitFree.  Det kräver lite tålamod i början tills man får greppet på hur man ska kamma. Precis som med långt hår, kamma mindre sektioner av håret i taget. Håret ska vara fritt från tovor, kamma ordentligt med en vanlig kam innan du börjar kamma med NitFree. Håret ska inte vara torrt  eller blött, utan lätt fuktigt gärna med spraybalsamSträck i hårsektinen med ena handen samtidigt som du drar NitFree genom håret med den andra handen.

Att håret är lätt fuktigt gör att det bildas mindre statist elektricitet vid kamningen. Det är den statiska elektriciteten som kan göra att man upplever att håret "slits".  Det underlättar att göra små flätor av den kammade sektionen.

Det är viktigt att man inte tar mer hår i taget än man kan hantera lätt. Börja kamma varje sektion så nära hårbotten som möjligt, det är där alla nya ägg läggs.

 

 

  
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*